Moeilijke eter (volwassen)

Wat is een moeilijke eter? Kan die iemand gewoon ophouden met ‘aanstellen’ en eten wat de pot schaft?? Het zit allemaal tussen de oren, of toch niet…..

Je ziet het waarschijnlijk allemaal wel eens gebeuren, je gaat met een groep uiteten, maar 1 iemand vind het moeilijk om iets te kiezen. Het is mij diverse malen overkomen dat alles wat op de kaart staat, niet in mijn straatje past en ik ook echt niet lust. Dat voelt zo ontzettend frustrerend. Het is geen onwil, want dan had ik mij zo ontzettend graag aangepast.
Ik zie het nog steeds bij mijn man. Wij bestuderen eerst van tevoren de kaart om te zien of we daar wel kunnen gaan eten. Ook 1 van mijn lieve collega’s heeft met veel gerechten moeite. Maar hoe komt dat toch??

Kwestie van opvoeding!

DSC_2125

Dat zou makkelijk geweest zijn, je hebt het vroeger gewoon nooit geleerd van je ouders om diverse dingen te proberen. Als je zoekt op google op moeilijke eter kom je alleen tips voor kinderen tegen, neem Het voedingscentrum. Mijn ouders en die van vele andere volwassenen die moeilijke eters hebben, hebben zulke regels toegepast. Ik vind het dan ook onverklaarbaar dat broers/zussen soms wel alleseters zijn. Zij hebben toch ook dezelfde opvoeding gehad??

Toch aanstellerij?
Nee, dat zeker weten niet. Het is ontzettend frustrerend en moeilijk om dingen niet te lusten. Zeker in een gezelschap waar iedereen er ook nog iets van vind… Je schaamt je, voelt je ontzettend ongemakkelijk en zou willen dat het anders was. Probeer dan eens van alles, zie ik je denken. Ooit geprobeerd dingen te proeven terwijl iedereen naar je kijkt en er direct commentaar op heeft (zowel positief als negatief)

Hoe zit het dan?
Ik denk dat het een combinatie is van factoren. Je smaak, hoe je psychisch met dingen omgaat en oefening. Mijn smaak is naar mijn mening wel veranderd in de loop van de jaren. Bepaalde groentes die ik nooit lustte en nu wel eet en andersom.
In het begin vertelde ik je dat ik een moeilijke eter was/ben. Door heel vaak nieuwe
producten te proberen en daar ook voor open te staan! (dit laatste is wel enorm belangrijk, maar zonder druk) ben ik andere dingen langzaam gaan waarderen. Dit heeft wel tijd en energie nodig om er van af te komen. Toch blijf ik bij diverse producten, zoals vis en andijvie mijn hoofd schudden. Ik kan dat er echt niet doorkrijgen. Aangezien ik veel met eten bezig ben, frustreert mij dat soms en probeer ik het weer eens op een andere manier te bereiden. Dit laatste is ook iets, om een moeilijke eter iets opnieuw te laten proberen.

Dus een moeilijke eter zijn zit tussen de oren??
Deels is het een psychische aangelegenheid, maar het is absoluut geen onwil van degene. Het vergt alleen enorm veel tijd en geduld om er van proberen af te komen. Daarnaast denk ik dat je er ook nooit vanaf komt. Onbekende dingen proberen is voor een moeilijke eter enorm lastig. Je weet niets van de structuur, van de smaak en maakt je er dan al veel te druk over. Je bent ‘bang’ dat je het niet lust en vaak lust je het dan ook niet.

Tips voor de moeilijke eter:
– Neem je tijd om dingen te proeven/proberen. Soms moet je het wel 10 x eten om er een goeie mening over te vormen. Lust je het niet? Jammer dan, probeer het de volgende x nog eens. Misschien is het lekkerder met andere kruiden of juist uit de oven ipv in de pan.
– Wanneer je je onzeker voelt, eet het dan niet. Je MOET niets! Probeer het wanneer jij het er aan toe hebt. Het belangrijkste is, dat JIJ er voor openstaat om meer te proberen.
– Zorg altijd voor andere dingen op tafel die je wel lekker vind. Dan kun je nieuwe dingen hiermee combineren, maar probeer wel en speel niet op safe!
– Zorg aan tafel voor iemand die weet van je situatie. Ben je uiteten en lust je het niet of durf je het niet te proberen, spreek dan af dat je het aan de ander kan geven.
– Iets niet lusten is niets om je voor te schamen. iedereen heeft dingen die ze minder lekker vinden of misschien zelfs van kokhalzen.
– Daag je zelf thuis uit eens compleet nieuwe dingen te proberen. Steeds opnieuw! Je zult merken dat je aan smaken zult ‘wennen’.
– Eten moet een feestje zijn. Probeer je te ontspannen, GENIET
– Je bent een topper als je al erkend het ‘een probleem’te vinden en er aan wilt werken!

Advertenties

5 Comments

  1. Pingback: #tryme 1e recept – Jojoreadscooks

  2. Pingback: Uit eten in Emmen tip – Jojoreadscooks

  3. Pingback: 2017 mijn start als blogger – Jojoreadscooks

  4. Pingback: Mijn favoriete kruiden – Jojoreadscooks

  5. Pingback: Zuurkoolquiche – Jojoreadscooks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: