10 Kooktermen

Vorig jaar begon ik mezelf uit te dagen met een 10weekse kookboekenchallenge, elke week minstens 1 compleet nieuw gerecht maken.

Een echte uitdaging is dat, omdat je ondanks je werk jezelf moet prikkelen uit je comfortzone te stappen.
Wat me opviel is dat veel kookboeken termen gebruiken, waarvan je denkt ehm, wat?? De meest voorkomende ga ik aan jullie uitleggen. Wist je het al en heb je andere gekke termen die je toe wil voegen?? Let me know!

Au bain marie

DSC_3197

Deze techniek wordt gebruikt voor bijvoorbeeld chocolade. Je zet een pan op het fornuis met hierin water wat net niet kookt. (ik kook water eerst in de waterkoker en zet het vuur dan op laag op een kleine pit)In deze pan ‘hang’ je een iets kleinere pan of glazen/metalen kom die het water niet raakt. In deze pan of kom kun je dan iets au bain marie bereiden.

Beetgaar/ Al dente
Een product is net gaar, maar houdt een stevige bite. Het maakt groente, zoals sperzieboontjes extra lekker en wanneer je ze langer kookt heb je meer kans op taaie draadjes! Hoe je weet of iets beetgaar is? Vis gewoon eentje uit de pan en proberen. Deze term wordt ook vaak gebruikt bij pasta’s. Te lang gekookte pasta wordt plakkerig, omdat het te gare pastameel loslaat.

Blancheren:
Er zijn 2 manieren van blancheren:
– in kokend water even kort koken en daarna direct afspoelen met koud water
– met koud water opzetten en kort koken
De eerste wordt vooral toegepast bij groente. Je kookt groentes een paar seconden, zodat de poriën sluiten en de smaakstoffen goed bewaard blijven.
De tweede ken ik niet zo goed, maar internet verteld mij dat dat juist is om de porien te openen zodat het reinigt of de sterke smaak verwijderd.

Gratineren
Een gerecht onder de hete grill zetten zodat er een mooi korstje op komt. Niet elke oven heeft deze stand, bekijk hiervoor de gebruiksaanwijzing van je oven.

Pocheren:

DSC_3015

Het klaarmaken van voedsel in weinig vocht net iets onder het kookpunt. Pocheren is vooral goed voor producten die kwetsbaar zijn, zoals eieren, vis en fruit. Wanneer je ze te hard zou koken of bakken kunnen ze gemakkelijk uit elkaar vallen. Juist door de zachte bereiding blijft ook de smaak goed bewaard. Je kunt kruiden, scheutje azijn aan het water toevoegen voor de smaak.

Karameliseren:
Suiker verhitten totdat deze smelt en bruin verkleurt. Lastig karweitje, omdat je het goed op moet letten. Niet te lang, dan wordt het bitter, maar ook zeker niet te kort.

Inkoken:
Je laat een vloeistof enige tijd zonder deksel op de pan koken, zodat er een gedeelte van verdampt. De smaakstoffen in de overgebleven vloeistof wordt hierdoor sterker._20170605_170041

Trancheren:
Het snijden van vlees, vis, gevogelte in mooie gelijke plakken.

Glaceren:
Letterlijk betekent dit glanzend maken. De bedoeling is ook dat je je eten glanzend maakt. Dit kan bijvoorbeeld met groente door ze af te gieten, om te schudden klontje boter en wat suiker toe te voegen.

Beboteren:
Het invetten van een bakvorm of plaat om te voorkomen dat de bereiding blijft kleven.

Ik hoop dat ik jullie hiermee iets heb geholpen. Wil je iets vragen?? mail gerust.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: