Bosvruchten kwarktaart

Een verjaardag betekent tijd voor een taart die we nog niet eerder gehad hebben. Marco vind het leuk om elke verjaardag andere soorten taart te hebben. We houden niet van kant en klaar, dus tijd om de keuken in te duiken.

Een gedeelte van onze familie heeft het moslimgeloof, waardoor taarten met gelatine afvallen. Sinds kort heb ik agar agar ontdekt en afgezien van het feit dat het enorm zoeken is naar de hoeveelheid, ben ik fan.
Ik maakte al eens een toetje met agar agar. Succes gegarandeerd.

Wat is agar agar?

DSC_3408

Agar agar is een bindmiddel dat van nature in bepaalde zeewieren zit. Deze worden gedroogd en daarna gekookt, waardoor het bindmiddel lost komt in het kookwater. Wanneer je kookwater afgiet en af laat koelen zal er een jelly ontstaat. Deze jelly kun je weer vriesdrogen zodat de agar agar ontstaan zoals bij ons in de winkel. In poeder, vlokken en slierten.

Hoe gebruik je agar agar?
Agar agar moet altijd eerst een paar minuten koken voordat het gaat binden. Het stolt daarna wel al bij kamertemperatuur. Je kookt dus het product wat je wilt opstijven eerst en voegt de agar agar toe. Laat het daarna iets afkoelen en giet het in de vorm die je wilt.
Agar agar is sterker dan gelatine, waardoor je er minder van nodig hebt. Lees je gebruiksaanwijzing door. Ik heb namelijk 3 verschillende pakjes gehad, die elk wat anders zeggen.

Bosvruchten kwarktaart

Nodig:
– 1 pak bastognekoeken
– 70 gr boter
– 20 gr opgeklopte slagroom
– 6 gr agar agar
– 600 ml vanillekwark
– 1 doosje bosvruchten 250 gr (diepvries)
– blikje cassis 330 mlDSC_3376
Zo maak je het:
– Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Voeg de koekkruimels toe aan de gesmolten boter en druk in een ingevette of met bakpapier beklede springvorm. Zet de bodem in de koelkast, om af te koelen.
– Verwarm 600 ml vanillekwark en roer hierdoor 3 gr van de agar agar. Zorg dat je af en toe goed roert, omdat er anders klontjes kunnen ontstaan. Laat de kwark ongeveer 2min koken. Laat iets afkoelen en giet over de koekjesbodem. Laat opstijven in de koelkast. Ongeveer een uur later kun je beginnen met de laatste laag.
– Verwarm het fruit in een middelgrote pan op het vuur. Voeg de cassis toe. Wanneer het fruit iets zacht is geworden, kun je deze pureren met de staafmixer. Het hoeft niet helemaal glad, maar wel de grote stukken eruit.
– Voeg de resterende 3gr agar agar toe. Weer goed roeren. Kook zo’n 2min.
– Laat de wasbak vollopen met koud water, schenk je fruitmengsel in een andere pan of kom en zet in de wasbak. Het koelt op deze manier sneller af. Af en toe doorroeren totdat je merkt dat het mengsel dikker wordt. (dit duurt eventjes, eet gerust een broodje tussendoor) – Wanneer het mengsel dikker begint te worden kun je de laatste laag op de taart gieten.
Laat de taart minstens 4uur opstijven in de koelkast.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: