Eet en drinkmomenten

De titel had ook kunnen zijn suikermomenten, maar dan is iedereen bang dat dit weer een artikel over suiker wordt. Inmiddels weten we daar genoeg over, om onze eigen beslissingen te kunnen nemen.

Ik wil jullie uitleg geven over het aantal eet en drinkmomenten per dag en wat daar onder valt. Te vaak zie ik in de tandartspraktijk gebitten met veel gaatjes. Nu ontstaan die door verschillende factoren: wat en hoeveel je eet en drinkt, samenstelling van je speeksel en je mondhygiëne, maar aan die laatste 2 kan ik via internet niet veel toevoegen of overbrengen.

Eet en drinkmomenten:
Dit zijn dus momenten waarop je eet en drinkt. Een slokje van een glas melk, die je vervolgens een half uur later pas leegdrinkt met een plakje brood zijn al 2 momenten.

DSC_3445

Huh?? Hoe dan? Bacteriën in tandplaque zetten suiker en zetmeel om in zuur. Hierdoor kan het glazuur (buitenste laag van je tand) worden aangetast. Je speeksel neutraliseert zuur en heeft hierdoor een beschermende werking voor je glazuur. Het duurt alleen even voordat het weer geneutraliseerd is. Dus iedere keer als jij een slokje neemt en steeds 10 minuten wacht tot de volgende slok, dan krijgt je glazuur geen tijd om te herstellen. Hij krijgt weer een zuuraanval en dan moet je speeksel opnieuw beginnen met neutraliseren.

Het advies:
Max 7 eet en drinkmomenten per dag. Dat wil zeggen; 3 hoofdmaaltijden (met eventueel drinken) en 4 tussendoortjes. Een glas drinken (wat geen water is) wordt ook als tussendoortje verstaan, mits deze in 1 keer wordt leeggedronken, anders worden het er al snel meer 😉

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben en vraag gerust je tandarts om advies. Ze zijn er niet alleen voor controles, maar ook over vragen over je eigen gebit of die van eventuele kinderen. Tenminste wij wel 🙂DSC_3444

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: