Is het al rijp of niet?

Fruit, heerlijk! Zeker in de zomermaanden zijn er volop verse fruitsoorten te koop, maar wanneer weet je nou of ze rijp zijn?

Laatst had ik het erover met collega’s op het werk, ik koop iedere keer meloenen die niet rijp zijn, super irritant. Zij hadden daar gelukkig tips voor, die ik hieronder met je deel, net als meer fruitsoorten.

Meloenen
Wanneer een meloen rijp is, dan ruikt hij heerlijk zoet. Ook kun je de meloen bij het steeltje iets indrukken, hij veert dan iets mee. Mocht een meloen nog niet rijp zijn, dan kun je hem thuis op kamertemperatuur laten rijpen. Niet vergeten te checken dan hea 😉
Een overrijpe meloen is heel erg zacht. Dan kun je hem veel meer indrukken bij het steeltje.

Oh watermeloenen zijn een ander verhaal, wanneer je op de schil klopt en het klinkt hol, dan weet je dat de meloen rijp is. Verder geeft ook de rijpe watermeloen een zoete geur af. Aangesneden meloen, bewaar je een paar dagen in aluminiumfolie in de koelkast.

Aardbeien

DSC_3504

Aardbeien smaken zoals ze ruiken. Dus ruiken ze lekker zoet, dan smaken ze lekker zoet. Ruik je niets, dan lekker laten staan, want dan smaken ze naar niks. Rijpe aardbeien zijn mooi rood van kleur. Aardbeien kun je het beste vers eten, maar anders zijn ze een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Perziken
Een rijpe perzik is rood/geel van kleur en je kunt hem van afstand al ruiken. Verder voelt een rijpe perzik zacht aan en kun je hem iets indrukken. Hij moet niet te zacht aanvoelen, want dan is de perzik al overrijp.

Kersen

IMG_20170705_072739_485

Verse kersen, die heerlijk zoet zijn hebben een dieprode tot paarse kleur. Ze moeten vrij stevig aanvoelen. Kersen rijpen niet meer na, ze worden alleen zachter, niet zoeter. Verse kersen kun je het beste in de koelkast bewaren.

Bananen
Bananen zijn rijp wanneer de schil licht bruin verkleurd is. In de winkel liggen vaak onrijpe bananen, omdat die er mooier uitzien. Eventjes geduld dus, als je ze koopt. Rijpe bananen bewaar je in de koelkast, onrijpe juist op kamertemperatuur om nog verder te rijpen.

Ananas
Wanneer je aan een rijpe ananas ruikt, verspreidt deze een heerlijk zoete geur. Dus ook bij dit fruitsoort, vertrouw op je neus. Ruik je niets, dan niet meenemen. Een andere tip is om te kijken of de bladeren makkelijk loslaten. Als dat zo is, dan zit je goed. Ananassen rijpen nauwelijks na! Een aangesneden ananas kun je het beste in de koelkast bewaren, een onaangebroken ananas beter op kamertemperatuur. Het product kan namelijk niet zo goed tegen kou.

DSC_3511

Rode bessen (Johannisbeeren)
De besjes zijn rijp wanneer ze helderrood van kleur zijn. Je kunt ze het beste in de koelkast bewaren.

Heb je meer fruittips laat het weten! Samen weten we meer 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: